DIY

Natuurlijk verven

natural dying bundles

ENG: Lately I’ve been doing some experiments with natural dyes. I found two different ways on the internet and tried them both. One is to press flowers directly on the fabric and the other is to extract the natural pigments from vegetables or fruit in boiling water. Below you can see the results.

NL: Ik heb me de afgelopen week bezig gehouden met het verven op een natuurlijke manier. De interesse komt in de eerste plaats voort uit een overtuiging dat het een goede zaak is om natuurlijke materialen te gebruiken en het milieu minder te belasten met chemicaliën. In de tweede plaats is het altijd interessant om een kleine verrassing te hebben tijdens een maak proces en ten derde zijn natuurlijke kleuren vaak mooier en interessanter dan kunstmatige kleuren.

Tijdens het proces viel me wel op hoeveel water er wordt gebruikt tijdens het proces met de uien schillen. Dat geeft toch te denken hoe ecologisch dit dan eigenlijk is. Men zegt dat het digitaal drukken van textiel de meest milieuvriendelijke manier is op dit moment, omdat er niet meer verf wordt gebruikt dan noodzakelijk en er niet zoveel water wordt gebruikt als bij andere manieren. Maar hoe dan ook blijft dit een interessant proces en misschien kun je al het spoelwater gebruiken voor de tuin, het is tenslotte natuurlijk afvalwater.

natural dying dipping

Het verven met uien schillen

Ik heb gekozen voor rode uiten schillen omdat ik die in huis had en ze goed kleuren, maar het kan ook met allerlei andere soorten groenten en fruit.
Het is eigenlijk heel simpel en het werkt als volgt:

VERF:
1) Verzamel zoveel mogelijk rode uien schillen.
2) Doe ze in een pan
3) Doe twee maal zoveel water in de pan als je schillen hebt
4) Kook voor een uur
5) Verwijder de schillen

Vervolgens zijn er twee mogelijkheden:

a) Voeg de natte stof toe en laat nog een uur meekoken. Vervolgens kun je de stof in het verfbad laten afkoelen voor optimaal resultaat.
b) Dompel de stof erin tot je tevreden bent. Ik heb de stof een nacht in de verf laten staan.
c) Als het klaar is, afspoelen met koud water tot de stof geen kleur meer aflaat.

TEXTIEL:
1) Neem een natuurlijke stof om een goed resultaat te krijgen (katoen, linnen)
2) Om de verf te fixeren neem voor een extract met groenten neem 1 kop azijn en 4 koppen water
2) Om de verf te fixeren neem voor een extract met fruit neem 1/4 kop zout en 4 koppen water
3) Kook de stof een uur in het mengsel.

Om het een beetje leuker te maken kun je er voor kiezen om de stof te knopen met shibori technieken en kijken wat voor prints je kunt maken.
natuurlijk verven

Het verven met bloemen

Het verven met bloemen is zo mogelijk nog simpeler. Voor het behandelen van het textiel geldt hetzelfde, namelijk dat het gebruikelijk is om de verf beter te laten zitten het textiel voor een uur te koken in 1 kop azijn en 4 koppen water.

1) Zoek bloemen of planten met een leuke kleur waarvan je denkt dat ze een mooie kleur opleveren.
Bij mij werkten rode besjes, rozenbottel bloem blaadjes en rozen blaadjes het beste. Even een leuke wandeling maken met een doel :-)
2) Leg ze op de stof die je hebt gekozen

natural dying flowers
3) Zoek een stok en wikkel daarin de bloemen met de stof
natural dying bundles
4) Bind de bundel af met een touw of elastiek.
5) Stoom de bundels voor een uur.
6) Laat nog een nachtje liggen in een plastic zak.

Over het algemeen geldt hoe langer je het laat liggen hoe beter de kleur intrekt. Ik heb ze maar 1 nacht laten liggen want ik kon niet wachten om te kijken :-).

natural dying rosenbottel en rozen blaadjes

Het waren natuurlijk maar samples, maar het smaakt zeker naar meer omdat de resultaten echt mooi zijn. De volgende keer neem ik een mooi stuk stof en ga ik er kussens van maken of iets dergelijks.

Wil je meer weten? Kijk dan eens op: folkfibers.com
natural dying result

Copyright ©2017 Atelier Renske Herder | Alle rechten voorbehouden | Website door IT-wurk